Elkhart Center for Hospice Care

Elkhart, Indiana

The site design for this project was to provide a setting for both patients and staff members that has residential qualities such as lawns, vegetation and wildlife. An important aspect of the design was to minimize the visual impacts of parking lots and nearby neighbors. Earthen mounds and screening was utilized to achieve this. Lush vegetation outside of the patients rooms was strategically placed to allow for the patients to look out from their room and see nature while blocking views to surrounding houses.

A Therapeutic Garden for patients, staff and family members is located adjacent to the patients rooms. The garden consists of outdoor gathering areas, water fountains, walking paths throughout the site, and seating areas. The creation of an outdoor space that provides a personal place for stress release, contemplation and reflection was paramount to achieve the goals of this project. Fundraising events assisted in the construction and placement of the various elements within the gardens.

The development consists of an approximately 12,000 sq. ft. facility with two separate wings, one for Hospice House (inpatient unit) and the other for home care staff offices, volunteer training, and bereavement services.

Contact JPR for more information regarding this project.
Contact JPR